Total Pageviews

Saturday, September 10, 2011

MAS KAHWIN TERKINI!!

"eheh..asal skunk ni xkire pmpn ke laki ke..wamai yg post bnd ni...erm adakah kwg sdh memikirkn ms dpn kwg n apakah kptsn anda n glgn mane yg mnjdi plhn anda hak3.." ni kata kwn aku SYASYA RINA.

NI Y KORG DK KECOH2 SEMENJAK DUA MENJAK NI KAN???

--->Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini (Ringgit Malaysia) dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-
UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000<---- P/S:(SUMBER NYER NTAH DR MN...TP Y PSTI DH LMA TERSEBAR D FB N SBGAINYA KN3X??)


OK2...JOM KTE TGK APE Y AGAMA KITE TEKANKAN SEBENARNYA....XYAH LA KECOH2...


PENING2 JEW NK IKUT Y D TETAPKAN OLEH NTAH SAPE2 TU...SDGKN Y AGAMA BGTAU X NK IKUT..PAHTU MULALLAH NK KECOH2...ADOIIYYAAAA....


Menurut undang-undang Keluarga Islam


maskahwin ialah pembayaran kahwin yang wajib dibayar di bawah Hukum Syarak oleh suami kepada isteri pada masa perkahwinan diakadnikahkan, samada berupa wang yang sebenarnya dibayar atau diakui sebagai hutang dengan atau tanpa cagaran, atau berupa sesuatu yang menurut Hukum Syarak dapat dinilai dengan wang. 


Firman Allah s.w.t. dalam Surah An-Nisaa’ ayat 4 yang bermaksud : 
” Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu maskahwin mereka.”


 Sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadith riwayat Bukhari yang bermaksud : 
“Carilah untuk dijadikan maskahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi .”


HAAA..TGK NI....MNA ADA AGAMA KITA (ISLAM) MELETAKKAN MASKAHWIN Y TINGGGI TUU....XDE KAN3x???


HABIS TU Y SEKARANG DK IKUT TREND ORG BARAITTT TU WAT PE LA....(AISS?? ORG BARAT ADA MASKAWEN GAK KER?? OK2..MMG DIORG XDE MASKAWEN..TP TRY TGK LAU SELEBRITI BARAT KAWEN...APE Y TERPAMPANG KT MEDIA?? MSTI NILAI CINCIN Y DI BERIKAN KN?? X PN RUMAH KER....KRETA KER...)


NI LA ORG KITA...NK SGT IKUT... STU LG TREND ARTIS, LTK HNTRAN TINGGI2..KONON NYER RM 10101010101010....HUH. JENUH SUAMI NK MENBAYARNYERRR ..HELLO...TUK PGTAHUAN KORG HNTARAN NI TUK MAK AYH DIA GUNA WAT PERSIAPAN MJLIS OK. SAPE Y LETAK?? MAK AYH KE? OK SKR G TANYA ORG TUA TUH SDRI NPE LTK TINGGI SDGKN MASKAWEN ANK DIA HNYA RM22.50 (IKUT NEGRI OK)


Maskahwin boleh dijadikan daripada apa sahaja asalkan benda itu berguna dan berfaedah sama ada berupa wang, barang atau sesuatu yang bermanafaat


Dalam hadith riwayat Ahmad Ibnu Majah, Tarmizi bahawa Rasulullah pernah menikahkan seorang perempuan dengan maskahwin sepasang sepatu wanita dengan persetujuan wanita itu.
(SEPASANG SEPATU JE KOT..TGK?


 Dalam hadith yang lain riwayat Bukhari dan Muslim, Baginda s.a.w juga pernah menikahkan seorang lelaki dengan seorang wanita dengan maskahwin lelaki itu mengajarkan kepada wanita itu beberapa hafazan surah dalam Al-Qur’an, kerana lelaki itu tidak mempunyai apa-apa harta yang boleh dijadikan maskahwin.
(NI LG BEST, MASKAHWEN DGN MENGAJARKAN PEREMPUAN ITU BEBERAPA HAFAZAN SURAH DALAM AL-QURAN...TGK MMS SNG SBB XYAH BYR PAPE..TP NI Y PLG BERKAT)


Maskahwin wajib dibayar mengikut sebagaimana yang tersebut semasa akad nikah. 


Jika maskahwin disebut dalam akad akan dibayar secara tunai oleh suami, isteri berhak menghalang suami dari mensetubuhinya sehingga dijelaskan maskahwinnya itu. 


Sekiranya isteri diceraikan sebelum berlaku persetubuhan, maka gugurlah separuh maskahwin sebagaimana firman Allah s.w.t yang bermaksud 
“Dan jika kamu menceraikan perempuan sebelum persetubuhan sedangkan kamu telah menentukan kepada perempuan tersebut akan maskahwinnya, maka bagi perempuan itu setengah dari apa yang kamu tentukan itu”. 


Kadar maskahwin juga akan diambilkira untuk Hakim semasa menentukan kadar tebus talak sekiranya pihak-pihak itu ditakdirkan kemudiannya bercerai secara tebuk talak. Apabila maskahwin tidak dibayar dan tidak dihalalkan oleh isteri, isteri berhak mendapat maskahwin itu walaupun setelah bercerai.


HRP2 LPS NI X DE DAH ORG Y PENING2 KEBAU DK KECOH PASAL NI. LAU NK TAU LBH LANJUT BAIK G NGADAP ORG Y LBH MGETAHUI DRPT KORG D IKUT TREND SEMASA KONONNNNYER....


P/S: PERNAH DGR CITE NABI MENGAHWINKAN SEPASANG SUAMI ISTERI Y BERMASKAHWINKAN BEBERAPA BIJI BUAH TAMAR. 


UMIE...ABAH....(^________^)v <3


LAU SALAH TLG BETULKAN..Tq..

No comments:

Post a Comment